Nezdravá strava ovplyvňuje hodnoty cholesterolu

Strava a jeho skladba má pre riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení zásadný význam. Existuje veľké množstvo faktorov vo výžive, ktoré toto riziko ovplyvňujú. Patrí sem predovšetkým zloženie a množstvo tukov, energetická hodnota stravy (nadmerný energetický príjem) a zastúpenie zdrojov ochranných látok (vitamíny, antioxidanty, vláknina).

Medzi najčastejšie udávané faktory patrí takzvaný „vysoký cholesterol“, pretože špatná skladba krvných tukov prispieva nielen ku kôrnateniu tepien, ale takisto ku vzniku ich upchatia krvnou zrazeninou.

Hodnoty cholesterolu v krvi u inak zdravého človeka je do 5 mmol/l. Rozlišujeme „zlý“ LDL cholesterol (z anglického low density lipoprotein) a „dobrý“ HDL cholesterol (z anglického high density lipoprotein). LDL cholesterol je naviazaný na častice, ktoré „vozia“ cholesterol do cievnej steny a tak ju poškodzujú. Hladina LDL cholesterolu by nemala presiahnuť 3 mmol/l. Naopak „dobrý“ HDL cholesterol vie cholesterol z cievnej steny odstrániť a má tak ochrannú funkciu ciev.

Okrem hodnoty cholesterolu je dôležitá i hladina tzv. triglyceridov v krvi, čo sú jednoduché tuky podobné olejom. Zvýšená hladina triglyceridov je rizikom pre cievne, ale i ďalšie ochorenia. Preto by sme triglyceridy mali udržovať pod 1, 7 mmol/l.

Vyššie uvedené látky sa môžu ukladať ako plát pod vnútornou vrstvou ciev a môžu zúžiť ich priesvit, až dôjde k upchatiu cievy, alebo sa môže plát utrhnúť a upchať cievu v užšom mieste. Dochádza takisto k tomu, že sa plát roztrhne a spôsobí poškodenie cievnej steny.

Pre krvné doštičky je toto poškodenie vyhodnotené ako zranenie a dochádza vtedy ku krvnému zrážaniu v mieste poškodenia, čím môže dôjsť až k upchatiu cievy krvnou zrazeninou.

Riešením je diéta na zníženie cholesterolu

Diéta na zníženie cholesterolu a krvných tukov je tým správnym riešením na zvýšenej hodnoty cholesterolu. Znamená to predovšetkým pestrý prísun čerstvého, nespracovaného ovocia a zeleniny, „netučných“ bielkovín a prospešných tukov (ω‑3 a mononenasýtené tuky) a obmedzenie prísunu nasýtených tukov i celkového množstva tukov.

Otestujte sa

A zistite, či ste v rizikovej skupine

Otestujte sa Kúpiť TU
Fruitflow Generica

Prihlásiť sa k odberu noviniek